08 octombrie, 2007

Despre frică şi căţei

Cred că frica este unul din cele mai puternice sentimente. Poate pentru că îţi paralizează simţirile. Sângele îngheaţă brusc în vene, iar extremităţile devin reci.
Nu ştiu dacă sunt fricoasă. Am temeri ca oricine. Situaţii de care îmi e frică. Zone în care mă simt rău. Şi aşa mai departe.
Acum am o altă problemă. Mi-e frică în fiecare zi. În zona în care m-am mutat e un câine agresiv care mă paralizează de teamă. Ştiu, câinii simt frica. Nu am nici o problemă cu patrupezii. La fostul apartament chiar aveam prieten, un căţel care mă însoţea la etaj ca să-l hrănesc. Era blajin şi bun. Dar cu noul vecin nu mă înţeleg şi pace.
L-am zărit din prima zi. Hau, hau. El. Nu i-am dat importanţă. Într-o dimineaţă am plecat însă de acasă pe la 5 dimineaţa. A apărut de sub o maşină şi s-a repezit la piciorul meu. Şi-a chemat ajutoare - toţi câinii din cartier. Am înţepenit. Am simţit frică, o frică puternică. Noroc că un vecin m-a văzut şi a alungat câinii.
De atunci nu mai am linişte. Pur şi simplu. Mă uit în stânga şi în dreapta de câte ori ies din bloc. Mai rău e că pericolul poate veni de oriunde. Aseară îl văd. E mic şi negru. Îi spun, cuţu, cuţu. Mă gândesc că poate ne împrietenim. El ripostează. Mă latră amarnic.
Azi dimineaţă am luat mâncare. Să-i dau. Nu mi-a ieşit însă în cale.
Am stat şi m-am tot gândit la câinele ăsta. Cred că şi câinii sunt la fel ca oamenii. Unii au suflet bun, alţii suflet rău, alţii doar latră. Încă nu m-am decis în ce categorie să-l încadrez pe vecinul meu patruped. Totuşi, frica rămâne.

14 comentarii:

Adela Stan spunea...

Ti-am spus ca abia asteptam un "new post" de la tine. Iata ca a venit. Iti impartasesc teama de caini....mi-e foarte frica de ei mai ales ca am cosmaruri cu caini....La noi la bloc sunt 7 (!!!) caini comunitari...pe care proprietarii si vanzatorii de la chioscurile de la parterul blocurilor din zona ii hranesc si ii pupa-n fund toata ziua...Am avut cateva zile catelusul mamei la noi si am iesit cu el la plimbare iar "cei 7" au sarit la el. Am incremenit, deja il vedeam mestecat de astia. Mi-a trecut prin cap sa chem ecarisajul de la Primarie si cred ca am s-o fac in cele din urma.

Nicoleta Țintea spunea...

Problema cu câinii e delicată. Nu vreau să-i omoare nimeni. Dar pur şi simplu mor de frică imediat ce ajung în apropierea blocului meu.
Cred că am teama faţă de câini din copilărie. Îmi amintesc că am mai fost o dată înconjurată de câini, în satul bunicii. De atunci, de fiecare dată când treceam prin faţa casei cu pricina muream de frică.
Nu ştiu. Chiar nu ştiu ce să fac cu patrupedul care mă terorizează.

mitica spunea...

In mod normal, cand ne e frica emanam feromoni, respectiv feromoni specifici fricii pe care cainii ii detecteaza cu nasul lor fin (de 1000 de ori mai fin ca al nostru!). Si atunci ne ataca. Pentru ca ne simt frica, iar ei isi apara teritoriul de intrusi (spiritul teritorial este extraordinar de puternic la maidanezi!).
Incearca atunci cand vii acasa sa nu vii singura. Ia cu tine pe cineva care nu se teme de caini. Pana cand si tu vei invata sa nu te temi. Vei vedea ca te vei chiar imprieteni cu acel catel. Si ei, ca si noi, sunt agresivi mai ales atunci cand se tem.

Nicoleta Țintea spunea...

Da. Numai că nu am întotdeauna cum să fiu însoţită de cineva. Asta e. Să sperăm că ne împrietenim.

Garfield spunea...

uite:))

ia niste mancare si da-le-o.. dar nu intra in teritoriul lor... stai undeva aproape de un loc neutru si cheama-i sa vina... lasa-le mancarea si depateaza-te... un caine va veni, poate chiar cel rau:) dupa ce va manca va pleca... a doua zi sau mai tarziu fa la fel, de aceasta data ramai mai aproape... tot asa, pana ce un caine sau mai multi vor manca in prezenta ta... incearca sa nu iti tii mainile ascunse, sa nu le intorci spatele si sa nu alergi, sa faci miscari bruste... cand iti tii mainile la vedere tine-le cu palmele in sus, deschise. Nu te apropia de ei daca nu te simti confortabil, mai degraba lasa-i pe ei sa vina aproiape de tine cand le lasi mancarea...asta se poate si intr-o singura zi, de 5 -6 ori, sau in cateva zile consecutive... pana la urma cel putin un caine iti va deveni prieten.
Ala rau cand va vedea ca nu esti rea, va deveni curios, curiozitatea lor este la fel de mare ca a copiilor... va veni la tine sa te latre dar va astepta sa vada ce ii dai sa pape... cand va vedea ca nu ai nimic cu el, nu te mai latra...

Garfield spunea...

aaa, sa nu uit, exista niste emitatoare de ultrasunete care deranjeaza cainii si ei se departeaza de tine... dezavantajul este ca vor latra mai mult dar nu se aporopie de tine deloc daca nu ii zgandari... deci e si asta o solutie... mai ales noaptea cand ei stau de paza :))

Nicoleta Țintea spunea...

O sa incerc si cu ultrasunetele. Dar numai in caz de urgenta. Incerc cu mancare mai intai.

Anonim spunea...

Nicoleta, pe unde mai stai? In ce cartier? Ultima data te stiam in Drumul Taberei. Ai plecat demult de acolo?

Anonim spunea...

Si inca ceva. Am patit-o si eu. Aceeasi reteta. Se trezeste un caine tembel, latra, te alearga putin si un cateva secunde esti inconjurat de 10 bucati. Solutia: lovestel cat poti de tare pe cel mai agresiv. Vor fugi toti. E pe bune. Verificata personal. S-a intamplat intr-o noapte. Dimineata am gasit in spitzul pantofului par. Iti dai seama cu ce forta am dat. De frica evident.

Nicoleta Țintea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Nicoleta Țintea spunea...

Tot în Drumul Taberei. Nu cred că aş putea să-l lovesc pe câine.

Totuşi, nu vrei să-ţi deconspiri identitatea?

Garfield spunea...

daca il lovesti e cam aiurea:(( parerea mea

Nicoleta Țintea spunea...

M-am întâlnit cu patrupedul şi nu m-a mai lătrat. Dar eu tot am rămas cu frica:)

Borian spunea...

Cu shpreiul, incercati cu shpreiul. Gum Cutter, de la benzinarii, are jetul foarte puternic si mirositor, ... alea, de la magazinele de vinatoare, sint niste frectii. Sau puteti experimenta si alte produse la tub. E mai voluminos, dar tot se poarta papornitele, pe post de poseta ...
Ar fi pacat sa guste ciinii asemenea frumuseti ...